Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Η εκπαίδευση στην ΓΣΘ

Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως τον υπερασπιστή της ΓΣΘ αλλά το σχόλιο του Πέτρου, το οποίο μου είναι φυσικά γνωστό από το depΝet και αναρτήθηκε και στο blog μου ("Η ΓΣΘ δεν είναι τσελεμεντές"), με θυμώνει. Ελπίζω να τον συναντήσω σύντομα προσωπικά (τον εκτιμώ ιδιαίτερα άλλωστε) και να του πω ότι είναι άδικος σε πολλά σημεία. Ναι ο Beck είναι ψυχίατρος αλλά όλοι οι άλλοι είναι ψυχολόγοι. Η ΓΣΘ δεν φύτρωσε από την κοιλιά του Beck αλλά αναπτύχθηκε βασιζόμενη στην σκέψη των ψυχολόγων Skinner, Watson, Thorndike και Wolpe. Οι Kelly, Lazarus, Meichenbaum, Mahoney, Abramson, Seligman, Lewihnson, Ellis, Barren, Burns, Dryden, Foa, Linehan, Salkovskis, Wells για να ανεφερθώ μόνο στους κορυφαίους είναι φυσικά ψυχολόγοι. Κατά μια άποψη ναι η ΓΣΘ είναι μια μια θεραπεία των Ψυχολόγων, γιατί Ψυχολόγοι την ανέπτυξαν. Είναι αστείο να χρησιμοποιείται η επαγγελματική ταυτότητα του Beck για να στηριχτεί οποιοδήποτε επιχείρημα (άσε που το 1960 ο Beck ήταν ψυχαναλυτής). Είναι αστεία γενικά αυτή η κουβέντα, σε ποιόν ανοίκει η ΓΣΘ.

Αλλού είναι το πρόβλημα και σωστά το επισημαίνει ο Πέτρος αν και προς μια για μένα ακατανόητη κατεύθυνση. Δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι επειδή είσαι Ψυχίατρος ξέρεις και Ψυχοθεραπεία. Από που και ως που άλλωστε ? Θεϊκό χάρισμα είναι ? Ας τα πάρουμε με την σειρά

Στις ΗΠΑ όπου και αναφέρεται ο Πέτρος δεν μπορείς να ασκήσεις Ψυχοθεραπεία χωρίς να έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση. Θα μπορούσε κάποιος έλληνας Ψυχιάτρος *(που έχει ειδικευτεί αποκλειστικά στην Ελλάδα) να ασκήσει Ψυχοθεραπεία στις ΗΠΑ ? Μάλλον όχι, και για να αφήσω ανοιχτό κάποιο ενδεχόμενο ας μιλήσω καλύτερα για την Γερμανία. Με τις 60 ώρες ή τέλος πάντων με ένα ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακόμη δεν κατάφερε να καλύψει τα minimum standards της παγκόσμιας ψυχιατρικής εταιρίας, μάλλον θα τον έβλεπα να γράφει φάρμακα. Δεν γίνεσαι ψυχοθεραπευτής επειδή έχεις δει πολλά περιστατικά στο Δαφνί που έκανες την ειδικοτητά σου. Αυτό προϋποθέτει σοβαρή εκπαίδευση, κλινική εμπειρία και πολύ χρόνο. Τώρα αν κάποιοι Ψυχολόγοι όσο και Ψυχίατροι το ενδιαφέρον το έκαναν επάγγελμα οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος. Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος ? Γιατί η σημερινή κατάσταση βολεύει τους πάντες. Ποιος Ψυχίατρος θα έπαιρνε πιστοποίηση αν εφαρμόζαμε τις οδηγίες της EABCT ? Ελάχιστοι !! Ποιος Ψυχολόγος ? Μάλλον κανένας εκτός αυτών που εκπαιδεύτηκαν στο ΙΕΘΣ.

Ναι θα έπρεπε ο Σύλλογος μας να κάνει κάτι. Αλλά τι να κάνει αν δεν έχει ουσιαστικά το δικαίωμα. Εκνευρίζομαι απίστευτα όταν βλέπω άνθρωπο που έχει σπουδάσει ΦΠΨ να δηλώνει Ψυχολόγος και να απαντάει σε κλινικά ζητήματα (http://www.stress.gr/about.php?id=4 ). Και είναι εκατοντάδες σαν και αυτόν και ακόμη χειρότερα κάποιοι που δεν μπήκαν καν στον κόπο να περάσουν τις πύλες του Πανεπιστημίου και αυτοδιαφημίζονται ως Ψυχολόγοι.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σοβαρότητα πρέπει να επιδείξουν τόσο οι Ψυχίατροι όσο και οι Ψυχολόγοι. Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο και θα κλείσω με τα λόγια του άσχετα αν δεν καταλήγω εκεί από τον δρόμο της συλλογιστικής του : “καλό είναι ο κάθε άνθρωπος να μην εμπιστεύεται την υγεία του σε όποιον δηλώσει ότι μπορεί να τον κάνει καλά, αλλά να επιλέγει με προσοχή και ύστερα από έρευνα”.

4 σχόλια:

thymas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
logokrimenos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
logokrimenos είπε...

Κύριε επόπτη,
Επειδή καταλαβαίνω ότι, από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ελληνικού τύπου υπεροψία σου, μπαίνεις στον πειρασμό να διαγράψεις τα γραφόμενά σου, ώστε να διατηρήσεις στα μάτια των εποπτευόμενων σου την εικόνα του «θεού», σε πληροφορώ ότι κάθε φορά που σου γράφω κάτι, δημιουργώ και μια σελίδα μπλόκ, την οποία δεν μπορείς να αγγίξεις. Αυτή τη φορά δημιούργησα το http://logokrimeniapantisi.blogspot.com («Γνωσιακή ή θεραπεία της κυράς μας της μαμής - Η ΓΣΘ δεν είναι Τσελεμεντές»).
**
Προσπάθησες να συνδυάσεις τη διαγραφή των απόψεών μου με προσβλητικές εκφράσεις όπως:
**
- «προτίμησα να μην απαντήσω, επειδή η απάντηση είναι ενδυνάμωση του προβλήματός του» (κεντρική ή «πυρηνική» πεποίθηση από διαδόσεις εποπτών του συστήματός σου)
**
- «γιατί απλά ψεύδεται»
**
- «Αν έχει πρόβλημα με κάποιον ας τον μηνύσει»
**
- «Γενικά δεν ασχολούμαι με ασθενείς άλλων συναδέλφων» (Έχω κανένα στίγμα ιδιοκτησίας - ισόβιας διάρκειας- κάποιου συναδέλφου σου και από πότε;)
**
- «υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο»
**
Θα πιάσω από την αρχή και ονομαστικά το Κέντρο σου (με ξεχωριστή ονομαστική σελίδα του) και θα κάνω μια ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση για κάθε πλευρά του, στην οποία δεν θα έχεις καμία δυνατότητα παρέμβασης ή διαγραφής ούτε εσύ ούτε οι συνάδελφοί σου επόπτες.
**
Εσείς διδάξατε στους εκπαιδευόμενούς σας την αδιαλλαξία. Τους μεταφέρατε σιωπηρά την ιδέα ότι είναι αλάθητοι, ότι θα στηρίζονται πάντα στη συναδερφική αλληλεγγύη, ότι δεν πρέπει ποτέ να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και, κυρίως, ότι «δεν θα ζητούν ποτέ συγγνώμη».
**
Εγώ θα τους μάθω ακριβώς το αντίθετο: «Θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους και θα ζητήσουν συγγνώμη» (=το μεγαλύτερο εξευτελισμό για Έλληνα γνωσιακό συμπεριφοριστή θεραπευτή).
**
Η αδιαλλαξία που διδάξατε εσείς οι επόπτες στους εποπτευόμενούς σας, τους οδήγησε σε έλλειψη πελατών, οικονομική αφαίμαξη των γονέων τους (για να συντηρήσουν τα γραφεία τους που ανοίγουν) και τους έσπρωξε, τέλος, σε μεγάλους αριθμούς, να δώσουν εξετάσεις για δακτυλογράφοι στη ΔΕΗ (υπάρχει εκεί μεγάλος αριθμός ψυχολόγων και αρκετών γνωσιακών συμπεριφοριστών).
**
Για να κάνω και λίγο εξάσκηση με το θυμό σου, παρέθεσα και άλλο ένα άρθρο του κ. Σκαπινάκη. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τις «ομάδες διαχείρισης θυμού» που διατίθενται στο Κέντρο σου.

Unknown είπε...

Η εκπαίδευση στην ΓΣΘ διαρκεί το λιγότερο 4 χρόνια και περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό μέρος. Το ΙΕΘΣ ακολουθεί αυτό το πρότυπο εκπαίδευσης, το οποίο έχει καθιεωρηθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως στην Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Η αναγνώριση της εκπαίδευσης αυτής από το ελληνικό κράτος είναι πλέον θέμα χρόνου. Θα πρέπει κάποια στιγμή να ακολουθήσουμε και τα βήματα των άλλων ευρωπαικών χωρών. Έτσι γίνεται άλλωστε σε όλα τα ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε μία ψυχοθεραπεία είναι πλέον αυτονόητη και αποτελεί και ένδειξη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι απευθύνονται σε μας. Ειδάλλως κινδυνεύουμε να κάνουμε πειράματα.
Σταυρούλα Ρακιτζή
Dipl.-Psych.

GreekBloggers.com