Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Τέλος (και αρχή)





Ποτέ άλλοτε δεν στεναχωρήθηκα τόσο που τέλειωσε μια ομάδα εποπτείας. Κατά την διάρκεια των 2 χρόνων συμβαίνουν πάντα πολλά, ευχάριστα και δυσάρεστα, το τέλος όμως πάντα είναι δύσκολο. Για να είμαι όμως ειλικρινής ποτέ δεν με απογοήτευσαν, από την πρώτη στιγμή όλες τους έδειξαν μια υγιή αυτοπεποίθηση και διάθεση να μάθουν η μια από την άλλη και αυτό ήταν ίσως το πιο όμορφο σε αυτήν την ομάδα, κάθε μια ήξερε το περιστατικό της άλλης και δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκφράσει άποψη και να ενισχύσει εκεί που χρειάζεται. Ας με συγχωρήσουν για τα περιστατικά που τους επέλεξα να δουλέψουν μαζί τους, ξέρω ο λόξυγκας που είχα μερικές φορές, μάλλον προερχόταν από τις "ευχές" που μου έστελναν για τα περιστατικά που τους "'έτυχαν". Δεν το μετανοιώνω όμως, είμαι σίγουρος ότι όταν θα εμφανιστεί κάποιο δύσκολο περιστατικό στα γραφεία τους, θα σκεφτούν, ότι σε σύγκριση με αυτά που έκαναν στην διάρκεια της εκπαιδευσής τους, όλα τα επόμενα θα είναι εύκολα. Καλό δρόμο !

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε τον επόπτη μας για τα ωραία σχόλια του. Η ομάδα ξανασυναντήθηκε όμως!!!!! H συνάντηση έγινε με μεγάλη χαρά και με μεγάλο κίνητρο για την ανταλλαγή απόψεων για θέματα, τα οποία μας απασχόλησαν. H συναδελφική αλληλεγγύη είναι πάντα στο επίκεντρο σε αυτήν την ομάδα. Καλή μας συνέχεια
Σταυρούλα Ρακιτζή Dipl.-Psych.

tripis είπε...

Ωραία τελείωσε η ... εποπτεία φαίνεται. Αν ..... τελείωσε, φυσικά. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για ποιά εποπτεία πρόκειται.

Από τα λίγα λόγια παραπάνω μάλλον εξάγεται ένα συμπέρασμα, όχι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι πρόκειται για εποπτεία γνωσιακών συμπεριφοριστών θεραπευτών που εξασκούνται σε κάποιον ή κάποιους θεραπευόμενους και διαβιβάζουν τις παρατηρήσεις, ερωτήσεις, απορίες, αμηχανίες, αγνωσίες τους σε κάποιον κατά τεμήριο, γνώστη, επαϊοντα, πεπειραμένο, γνώστη των τεχνικών και συμπεριφοριστικών τεχνικών και.. κατά κανόνα γνώστη του υποβαλλόμενου σε θεραπεία από τους πρωτόβγαλτους μαθητευόμενους μάγους - μαθητές του.

"Η συναδελφική αλληλεγγύη είναι πάντα στο επίκεντρο σε αυτήν την ομάδα", όπως γράφτηκε, μάλλον κατά λάθος. Και λέγω "κατά λάθος" επειδή πάντα σε κάθε ομάδα (ομάδα θεραπείας, ποδοσφαιρική ομάδα, ομάδα φυλακισμένων, ομάδα οικογένειας, ομάδα μαθητών, δωμάτιο κρατικού νοσοκομείου κλπ) υπάρχουν άγραφοι "κανόνες".

Η "συναδελφική αλληλεγγύη" είναι ένας από τους κανόνες και τελεί υπό .. όρους ενώ έχει το εξής περιεχόμενο:

- δεν δεχόμαστε πως ο/η συνάδελφος έχει διαπράξει το παραμικρό σφάλμα (έστω και αν έχει βλάψει το θεραπευόμενο και τον έχει μαδήσει οικονομικά)

- δεν σχολιάζουμε τον "επόπτη" (μπορεί να μη μας δώσει το δίπλωμα).

- δεν δεχόμαστε ότι μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα, παρά μόνο αν μας τα έχει δώσει ο "επόπτης".

- δεν δεχόμαστε πελάτη ο οποίος έχει απορρίψει ή έχει φύγει από συνάδελφο.

- γνωσιακά λάθη διαπράτουν μόνο οι θεραπευόμενοι και ποτέ ... μα ποτέ οι γνωσιακοί συμπεριφοριστές θεραπευτές.

- (σε θεραπευτικές ομάδες) Καλός είναι όποιος μένει μέσα στην ομάδα, έστω και αν δεν εκδηλώσει ποτέ την παραμικρή συγκρουση.
Κακός είναι όποιος "βγάλει συμπέρασμα για το γιατί ο ένας θέλει έτσι στα καλά καθούμενα να βγάλει το μάτι του άλλου". Αυτός πρέπει να αποβληθεί από την ομάδα. Χρησιμοποιούνται περίεργες φράσεις όπως "είμαι θυμωμένος" (σημαίνει "πετάχτε τον έξω γιατί αισθάνομαι άσχημα και δεν ξέρω γιατί")

- (σε θεραπευτική ομάδα) Μα τι βλακείες λέει ο Φρόϋντ που συνέστηνε στους ψυχαναλυτές να κάνουν οι ίδιοι ψυχανάλυση. Οι θεραπευτές στην Ελλάδα δεν έχουν ανάγκη αυτοανάλυσης. Για φαντάσου θράσος του Φρόϋντ! Δεν υπάρχει περίπτωση συντονιστής ομάδος στην Ελλάδα να έχει ξαμολύσει το "ασυνείδητό" του στους θεραπευόμενούς του.

Πάμε τώρα στη σχέση πρωτάρη θεραπευτή και "επόπτη".

Ο επόπτης έχει "πλήρη" γνώση για το θεραπευόμενο του εποπτευόμενου θεραπευτή του, παρόλο που δεν τον έχει δει στα μάτια του.

Ο εξασκούμενος θεραπευτής μεταφέρει στον επόπτη τα συμπτώματα του θεραπευόμενού του, π.χ. σηκώνεται μέσα στη νύχτα.

Ο επόπτης κοιτάζει τι ελλείψεις υπάρχουν στις εργασίες που πρέπει να παρουσιαστούν στο τέλος του έτους και σκέφτεται (Χμμμ ... δεν έχει αναλάβει κανείς εργασία για διαταραχές προσωπικότητας). Λέει λοιπόν στον εξασκούμενο θεραπευτή. "Για να ξυπνάει τη νύχτα σημαίνει ότι πιστεύει ότι ο κόσμος είναι έχθρικός και απειλητικός γι' αυτόν, άρα έχει διαταραχή προσωπικότητας". Η διάγνωση είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και έχει όση ισχύ είχαν και οι αποφάσεις της οικομενικής συνόδου της Νίκαιας που καταδίκασαν τον Αρειανισμό (ομάδα και αυτή με .. κανόνες).

Αυτά αναφέρονται γενικά και αόριστα και όχι σε σχέση με τους παραπάνω.

K. είπε...

Κύριε Tripis
φαίνεστε καλός γνώστης της Arendt, του Foucault και του Goffman. Δίκαιο έχετε σε πολλά σημεία, αλλά οι ομάδες εποπτείας στην ΓΣ Θεραπεία δεν είναι απαραίτητα "άσυλα" κατά Goffman. Μάλλον γενικεύετε. Αν ήταν έτσι οι ομάδες μας θα ήμασταν ψυχαναλυτές. Και πιστέψτε με δεν θα το θέλαμε καθόλου αυτό.

tipis2 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
K. είπε...

Δυστυχώς αναγκάστηκα να σβήσω τα τελευταία σχόλια του tripis γιατί απλά ψεύδεται. Αν έχει πρόβλημα με κάποιον ας τον μηνύσει. Γενικά δεν ασχολούμαι με ασθενείς άλλων συναδέρφων. Λυπάμαι αν τον θυμώνω που δεν ασχολούμαι μαζί του, αλλά "υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο"

logokrimenos είπε...

Κύριε επόπτη,
Επειδή καταλαβαίνω ότι, από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ελληνικού τύπου υπεροψία σου, μπαίνεις στον πειρασμό να διαγράψεις τα γραφόμενά σου, ώστε να διατηρήσεις στα μάτια των εποπτευόμενων σου την εικόνα του «θεού», σε πληροφορώ ότι κάθε φορά που σου γράφω κάτι, δημιουργώ και μια σελίδα μπλόκ, την οποία δεν μπορείς να αγγίξεις. Αυτή τη φορά δημιούργησα το http://logokrimeniapantisi.blogspot.com («Γνωσιακή ή θεραπεία της κυράς μας της μαμής - Η ΓΣΘ δεν είναι Τσελεμεντές» & http://gnosiakitherapeiakailogokrisia.blogspot.com/).
**
Προσπάθησες να συνδυάσεις τη διαγραφή των απόψεών μου με προσβλητικές εκφράσεις όπως:
**
- «προτίμησα να μην απαντήσω, επειδή η απάντηση είναι ενδυνάμωση του προβλήματός του» (κεντρική ή «πυρηνική» πεποίθηση από διαδόσεις εποπτών του συστήματός σου)
**
- «γιατί απλά ψεύδεται»
**
- «Αν έχει πρόβλημα με κάποιον ας τον μηνύσει»
**
- «Γενικά δεν ασχολούμαι με ασθενείς άλλων συναδέλφων» (Έχω κανένα στίγμα ιδιοκτησίας - ισόβιας διάρκειας- κάποιου συναδέλφου σου και από πότε;)
**
- «υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο»
**
Θα πιάσω από την αρχή και ονομαστικά το Κέντρο σου (με ξεχωριστή ονομαστική σελίδα του) και θα κάνω μια ελεύθερη και εποικοδομητική συζήτηση για κάθε πλευρά του, στην οποία δεν θα έχεις καμία δυνατότητα παρέμβασης ή διαγραφής ούτε εσύ ούτε οι συνάδελφοί σου επόπτες.
**
Εσείς διδάξατε στους εκπαιδευόμενούς σας την αδιαλλαξία. Τους μεταφέρατε σιωπηρά την ιδέα ότι είναι αλάθητοι, ότι θα στηρίζονται πάντα στη συναδερφική αλληλεγγύη, ότι δεν πρέπει ποτέ να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και, κυρίως, ότι «δεν θα ζητούν ποτέ συγγνώμη».
**
Εγώ θα τους μάθω ακριβώς το αντίθετο: «Θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους και θα ζητήσουν συγγνώμη» (=το μεγαλύτερο εξευτελισμό για Έλληνα γνωσιακό συμπεριφοριστή θεραπευτή).
**
Η αδιαλλαξία που διδάξατε εσείς οι επόπτες στους εποπτευόμενούς σας, τους οδήγησε σε έλλειψη πελατών, οικονομική αφαίμαξη των γονέων τους (για να συντηρήσουν τα γραφεία τους που ανοίγουν) και τους έσπρωξε, τέλος, σε μεγάλους αριθμούς, να δώσουν εξετάσεις για δακτυλογράφοι στη ΔΕΗ (υπάρχει εκεί μεγάλος αριθμός ψυχολόγων και αρκετών γνωσιακών συμπεριφοριστών).
**
Για να κάνω και λίγο εξάσκηση με το θυμό σου, παρέθεσα και άλλο ένα άρθρο του κ. Σκαπινάκη. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τις «ομάδες διαχείρισης θυμού» που διατίθενται στο Κέντρο σου.

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Κύριε "logokrimenos" διάβασα τα σχόλιά σας, δυσκολεύομαι να συμμεριστώ την επιθετικότητά σας και γενικώς λυπάμαι όταν βλέπω τέτοιες απόψεις.
Καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του. Ο ελεύθερος άνθρωπος εκφράζει την άποψή του. Ο σοφός άνθρωπος εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, με γνώση και με σεβασμό προς τον συνομιλητή του. Και για να ολοκληρώσω: διαφωνώ με τον επόπτη μου ορισμένες φορές, αλλά πάνω από όλα τον σέβομαι. Ακόμα κι αν έχω γίνει επιθετική κάποιες φορές το αναγνωρίζω και το συζητώ μαζί του. Δεν έχω λόγο να θεοποιήσω κανέναν (ούτε τον K. Ευθυμίου), αλλά ούτε και να διασύρω κανέναν...

logokrimenos είπε...

Άλλο ένα αόριστο σχόλιο με .... βόλια στον αέρα!

Διευκρινίσεις:

1. Υπάρχει κάποια απόφαση συλλογικού ψυχολογικού οργάνου που με εμποδίζει να σχολιάσω πράγματα που τα άκουγα παλιότερα πληρώνοντας;

2. Εμπόδισα καμία πρώην εποπτευόμενη να διατηρήσει τον ομφάλιο λώρο της με τον επόπτη της;

3. Υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες που δοξάζουν συνεχώς τους θεραπευτές τους (e-psychology.forum.gr), παρόλο που έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια θεραπείας ακόμα και γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας και αντί να ρίξουν μια μούτζα, συνεχίζουν να δοξάζουν και να θεοποιούν. Κανονικά ένας σωστός ψυχίατρος θα αξιολογούσε "ψυχιατρικά" τα γραφόμενά τους και η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα έπρεπε να τους είχε κλείσει προ πολλού αφού τα καϋμένα τα πλάσματα δεν έχουν καταλάβει ότι φακελώνονται μέσω της IP (για λόγους που αφορούν τη λογική της Google - ρωτήστε τον επόπτη σας που τη μελετάει τώρα καλοκαιριάτικα). Γιατί δεν πάτε εκεί να σας δοξάζουν καθημερινά και προσπαθείτε να πείσετε εμένα;

4. Βλέπω στην τηλεόραση της Φανή Χαλκιά να δικαιολογείται και είναι ολόϊδια η πρώην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεύετριά μου. Σαν να τη βλέπω - με την ίδια πειστικότητα - να δικαιολογεί γιατί δεν ακολουθεί τους κανόνες της Judith Beck.Και όπως όλες οι συναθλήτριες της Χαλκιά τη δικαιολογούν, έτσι και οι θεραπευτές του ίδιου Κέντρου με την πρώην θεραπεύτριά μου την υποστηρίζουν τυφλά σαν να λένε "ναί η πορδή της είναι άρωμα". Έτσι είστε και εσείς οι καινούργιες;

K. είπε...

Κύριε
Σας ζήτησα να είστε σοβαρός και καλοπροαίρετος. Σας επέτρεψα να δημοσιεύετε τις απόψεις σας και μόνο όταν υπαινιχτήκατε ότι γνωρίζετε εμένα ή κάποιον από τους εποπτευόμενους μου σας διέγραψα ένα σχόλιο. Χωρίς να σας γνωρίζω προσωπικά, χύνετε το φαρμάκι σας μέσα από τις σελίδες αυτού του blog, όχι μόνο προς εμένα αλλά και σε ανθρώπους που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Έχετε ξεπεράσει τα όρια και λυπάμαι για σας.
Αρκετά !
Από σήμερα δεν δέχομαι άλλα σχόλια στα blog μου από εσάς και σας επαναλαμβάνω: Αν θεωρείτε ότι κάποιος σας έκανε κάτι κακό συμβουλευτείτε τον νομικό σας σύμβουλο και κινηθείτε ανάλογα εναντίων όποιων εσείς νομίζετε. Αν πάλι ο νομικός σας σύμβουλος σας υποδείξει ότι τα σχόλιά σας θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προσβολή από άτομα και φορείς που θίγετε, σκεφτείτε ότι δεν έχουν όλοι και για πάντα την δική μου υπομονή και κατανόηση.
Ελπίζω να βρείτε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να μην επανεμφανιστείτε στα blog μου.

GreekBloggers.com